sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Siskon valmistumiskakku ja sepostus vaahtismassasta

Sisko valmistui sairaanhoitajaksi. Töissä häntä oli pyydetty (tai sairaalayhteisöt tuntien käsketty ;) ) leipomaan valmistumiskakku...Siskon ei ehkä olisi kannattanut sanoa minulle tätä, hullu kakkufanaatikkohan heti tarjoutui (lue: pakotti toisen tahtoonsa) itse tekemään kakun. Taas meni koristelussa pikkasen överiksi, teemana taas kaikkea vähän liikaa...




Päällä vaahtokarkkimassa, jonka tein tällä kertaa omalla sovelluksella. Sen ainoan aiemman kerran olen tehnyt vaahtismassa Pionilaakson  ohjeella, ja olin hyvin tyytyväinen massaan. Tosin en ymmärrä miten kukaan voi muovata vaahtismassasta mitään (liian venyvää ainakin mun tuotokset)... Nyt vähensin vähän vettä ja lisäsin vaahtiksia, monessa blogissahan ohjeessa laitetaan todella vähän vettä verrattuna Pionilaaakson ohjeeseen. Itse laitoin kuitenkin enemmän vettä kuin esim. Kinuskikissan ohjeessa. Käsittääkseni mitä enemmän vettä, sitä enemmän tomusokeria? Täytyy siis muokkailla reseptiä vielä, aika öklönmakeaahan tämä massa on.  Mutta siis tähän vähävetisempään versioon olen tyytyväinen, tomusokeria ei kulunut niin paljoa kuin ensimmäisellä kerralla, mutta jatkossa pitää lopettaa sokerin lisääminen hitusen aiemmin, seuraavan päivänä kun massaa saa lämmittää hetken mikrossa, että sitä saa kaulittua.

Nykyinen resepti
  • 0,3-0,4dl vettä
  • 300g vaahtokarkkeja
  • n.1pkl tomusokeria
Öljyä mikron kestävä astia ja lusikka. Laita astiaan vesi + vaahtikset. Mikrota ensin täydellä teholla n 60-50s, sekoita ja jatka lämmittämistä 30s pätkissä, kunnes vaahtikset alkavat sulamaan, vähennä sitten lämmitysaikaa 10-20s  pätkiin. Muista sekoittaa aina huolellisesti massa lämmityspätkien välissä. Kun massa on sulanut, siivilöi pienissä erissä tomusokeria massaan. Kun lusikalla sekoittaminen ei enää suju, alusta massaa öljytyin käsin. Jatka tomusokerin lisäämistä kunnes massa on suht koht koossapysyvää ja tahmeaa. Kiedo massa tomusokeroituun kelmuun, anna vetäytyä jääkaapissa 1vrk.


Kakku on sumutettu helmiäisellä, sitä ei valitettavasti näy kuvista. Liljat, risti, ruisku ja tabletit sokerimassaa, nyt huomasin miksi koristeet kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä useat eilen tehdyt liljat kokivat kurjan kohtalon (terälehdet katkesivat) kiinnitysvaiheessa. En tiedä pysyisivätkö koristeet pro-elintarvikeliimalla paremmin kuin sokerikuorrutteella, nyt jouduin tukemaan reunan liljoja foliotössyköillä. Tällä kertaa alareunasta jäi todella ruma (taisi olla viimeksi ensikertalaisen tuuria), joten yritin pelastaa tilanteen reunanauhalla. Ruisku on vähän käytössä kärsinyt vääntyneine neuloineen ja vinoine mäntineen, ja tabletit ilmeisesti saatu jostain hämärästä tehtaasta...


Reunan liljat tipahtivat kuvan oton jälkeen, onneksi liljatehtailijalla on aina varaliljoja, ja viimeisesö versiossa reunalla on kolme liljaa.


Kakkupohja on tumma kääretorttupohja, alimmassa välissä on tummasta suklaasta tehtyä moussea, ylemmässä välissä sitruunamousse + lemoncurd. Josko sitruuna vähän raikaistaisi suklaan ja vaahtiksen makeutta...

...siis kakussahan tärkeintä on sisältö, ei kakkupohja ;)

2 kommenttia:

  1. Ehhehehe, tulipas siitä hieno! Mun suosikkeja on noi tabletit ;) Mistä tuo ruiskun neula on tehty? Tappavan näköinen vehje :D

    Kakku näyttää herkulliselta, ei lainkaan kuivalta, ja nuo täytteet kuulostaa kyllä todella hyvältä.

    VastaaPoista
  2. ruiskun neula on niinkin pistävää materiaalia kuin spagettia :D
    Mä olisin halunnut tehdä Kinuskikissan Daim-Mascarpone-Vadelma täytettä mutta ei täällä ole missään kaupassa suomalaisia pakastevadelmia... :/

    VastaaPoista